ПЕРШИЙ ПОЛІТ В КОСМОС

12.04.2015 11:07
Космічний корабель "Восток-1", пілотований 27-літнім Юрієм Гагаріним, 12 квітня 1961 року стартував о 9-07 за московським часом з космодрому Байконур (Казахстан), зробив за 108 хвилин один виток навколо Землі і о 10-55 приземлився поблизу поволзького міста Енгельс (Росія).
Юрій Гагарін
Юрій Гагарін
Це був перший вдалий політ в космос, коли космонавт живим повернувся на Землю. За американськими даними, котрі не були підтверджені Радянським Союзом, до Гагаріна мінімум чотири космонавта здійснили невдалі спроби облетіти земну кулю, але загинули - Олексій Ледовський (1957 р.), С.Шиборін (1958 р.), А.Мітков (1959 р.) та І.Качур (1960 р.). Після завершення польоту усмішка Гагаріна стала відома усьому світу, його було нагороджено вищими відзнаками СРСР, а в його честь були перейменовані вулиці і зведені монументи в багатьох містах Радянського Союзу.
Тріумф радянської космічної програми став шоком для США, котрі запланували перший космічний політ на травень 1961 року. Більше того, Гагарін здійснив обліт Землі, досягнення, на яке американці спромоглись лише в лютому 1962 року. Однак на цей час Радянський Союз уже здійснив наступний крок - в серпні 1961 року Герман Титов на кораблі "Восток-2" 17 разів облетів Землю, провівши в польоті більше 25 годин.
Радянською пропагандою політ Гагаріна в космос був оголошений доказом переваги соціалістичного укладу над капіталізмом. Однак для тих, хто працював над програмою "Восток" (а раніше - над програмою "Спутник") успіх радянської космонавтики пов'язувався з генієм однієї людини - українського вченого, конструктора Сергія Павловича Корольова.
Із-за засекреченості космічної програми і непростої біографії, в якій були і 10 років сталінських таборів, особа Корольова була засекречена аж до його смерті в 1966 році. Він був похований з почестями в Кремлівській стіні у Москві; там же був похований і Юрій Гагарін, котрий загинув у 1968 році під час випробувального польоту літака.